Artur Rogalski
4.48 (182)
Sałatka z bobem i jajkiem to przepis na lunch, posiłek do pracy lub pożywną kolację. Sprawdzi się też w roli efektownego poczęstunku dla gości. Warzywo strączkowe świetnie komponuje się z jajkiem na twardo, pomidorami, czerwoną cebulą i oliwkami. Składniki wystarczy ułożyć na liściach sałat, skropić oliwą i sokiem z cytryny i gotowe. Prosta sałatka z bobem i jajkami oczaruje każdego miłośnika lekkich, wakacyjnych posiłków.
bób 250 g
pomidorki koktajlowe 150 g
czerwona cebula 100 g
czarne oliwki 50 g
sałata 50 g
jajka 2 szt.
suszone pomidory 40 g
oliwa z oliwek 20 ml
sok z cytryny 25 ml
sól 6 g
pieprz 3 g
Bób: umieszczamy na durszlaku i opłukujemy. Przekładamy go do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ze szczyptą soli przez około 15 minut. Kiedy ziarna zmiękną i z łatwością odchodzi od nich skórka, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą. Studzimy je i obieramy.
Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Kiedy zacznie się gotować, odliczamy 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy jajka z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skorupki i kroimy w ćwiartki.
Pozostałe składniki: pomidorki koktajlowe myjemy i przepoławiamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Sałatę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki, po czym rwiemy na mniejsze kawałki. Czarne oliwki i suszone pomidory odsączamy z zalewy.
Sałatka z bobem i jajkiem: w salaterce umieszczamy sałatę, cebulę, pomidory koktajlowe i suszone, oliwki oraz bób. Polewamy składniki sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek na twardo.
Porady
- Prosta sałatka z bobem i jajkiem pięknie wygląda na półmisku lub w ozdobnej salaterce, ale równie dobrze prezentuje się w formie pojedynczych porcji na osobnych talerzach. Sposób podania warto dopasować do okazji. Inaczej zaserwujemy sałatkę na proszonej kilkudaniowej kolacji, a inaczej na przyjęciu z tzw. zimną płytą.
- Dla ułatwienia proponujemy użycie gotowej mieszanki liści, w której znajdują się między innymi sałata rzymska, radicchio i cykoria. Można też wykorzystać szpinak, rukolę oraz sałatę masłową lub lodową.
- Sałatka z bobem, jajkiem i pomidorem może wystąpić w roli pożywnego lunchu do pracy. Pamiętajmy jednak, żeby nie mieszać jej wcześniej z oliwą i sokiem z cytryny, inaczej zielone liście szybko stracą świeżość i chrupkość. Jajka na twardo najlepiej zabrać w oddzielnym pojemniczku i wkroić do sałatki tuż przed jedzeniem.
- Gotowe danie warto udekorować świeżymi ziołami. Młody bób dobrze komponuje się z miętą, natką pietruszki i kolendrą. Jajka na twardo natomiast szczególnie lubią towarzystwo szczypiorku i koperku.
- Królem tej pożywnej potrawy jest warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Warto wiedzieć, jak się gotuje bób, żeby nie rozpadał się w sałatce. Młode okazy zazwyczaj nie potrzebują więcej niż 10 minut. Po upływie tego czasu warto wyciągnąć z garnka jedno ziarno, żeby sprawdzić, czy nie jest zbyt twarde. Niektórzy oprócz soli dodają do wody także cukier, który podkreśla smak warzywa. Gotowanie bobu jest niezwykle proste. Można go szybko przyrządzić także w parowarze, a nawet w mikrofali.
- Proponowany przez nas przepis warto nieco modyfikować. Świetnie smakuje na przykład sałatka z bobem i jajkiem i ogórkiem – zielonym, konserwowym lub kiszonym. Można także dodać do niej ziemniaki, awokado lub buraki.
- Poza sezonem możemy użyć bobu konserwowego. Sprawdza się na przykład jako składnik świeżej sałatki z jajkiem na twardo i rzodkiewką.
Prosta sałatka z bobem i jajkami na świeżej sałacie to uniwersalny przepis na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch lub kolację, jak i elegancką przystawkę na spotkanie rodzinne lub w gronie znajomych. Ciekawym pomysłem jest podanie jej w łódeczkach z cykorii lub miseczkach z tortilli. Do sałatki z bobem idealnie pasują także różne chrupiące dodatki, taki jak:
Osoby, które nie mogą sobie wyobrazić przystawki lub lunchu bez dodatku mięsnego, mogą podać tę potrawę z grillowanym filetem kurczaka lub indykiem. Ciekawym składnikiem jest także szynka parmeńska. Natomiast sałatka z bobem i jajkiem i fetą to coś dla miłośników greckiej kuchni. Nie może w niej zabraknąć oliwek, najlepiej kalamata.
Polecamy podanie tej świeżej, sezonowej sałatki z prostym dressingiem na bazie dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia i soku z cytryny. Mieszanka liści z bobem, pomidorami, oliwkami i jajkiem nie potrzebuje wiele więcej, żeby oczarować domowników i gości, ale możemy także serwować ją z innymi aromatycznymi dodatkami, takimi jak:
Sezon na bób to czas wielu kulinarnych eksperymentów, ponieważ ten wdzięczny składnik wspaniale nadaje się do przeróżnych dań i przekąsek. Poza sezonem dania z bobu można przygotowywać również z zamrożonych ziaren. Oczywiście świeże warzywo strączkowe ma intensywniejszy smak i kolor, ale jego właściwościami odżywczymi można cieszyć się także zimą i jesienią. Jak wykorzystać bób w kuchni? Pomysłów i przepisów jest mnóstwo, ale do najpopularniejszych należą:
Pysznie smakuje też gotowany bób solo. Wystarczy odrobina soli oraz masła i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Wspaniale komponuje się z przeróżnymi mięsami, rybami, makaronami i zapiekankami. Szczególnie polecamy serwować go z pieczonym pstrągiem lub jako składnik zielonego risotto.