Sałatka ze śledziem i marynowanymi grzybkami

Pyszna sałatka z matjasów oraz z grzybkami, idealna na specjalne okazje.

Dodany przez:

Sałatka ze śledziem i marynowanymi grzybkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4–5 filetów ze śledzia norweskiego matias w oleju
  • słoiczek małych marynowanych grzybków (prawdziwków, podgrzybków, opieniek)
  • strąk czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3–4 liście sałaty
  • 5 łyżek oliwy ziołowej
  • grubo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Filety ze śledzia norweskiego przekroić wzdłuż, potem ukośnie na mniejsze kawałki. Grzybki i kukurydzę osączyć. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na krótkie i cienkie paseczki. Dymki oczyścić, posiekać razem ze szczypiorem.
  2. Składniki sałatki skropić oliwą wymieszaną z łyżką zalewy octowej z grzybków marynowanych. Wymieszać, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Oprószyć grubo mielonym pieprzem.
ryby Boże Narodzenie sałatka kolacja śledż matjas marynowane grzybki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy