Sałatka ze śledziem i marynowanymi grzybkami

Pyszna sałatka z matjasów oraz z grzybkami, idealna na specjalne okazje.

Dodany przez: Hania

Sałatka ze śledziem i marynowanymi grzybkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4–5 filetów ze śledzia norweskiego matias w oleju
  • słoiczek małych marynowanych grzybków (prawdziwków, podgrzybków, opieniek)
  • strąk czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3–4 liście sałaty
  • 5 łyżek oliwy ziołowej
  • grubo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Filety ze śledzia norweskiego przekroić wzdłuż, potem ukośnie na mniejsze kawałki. Grzybki i kukurydzę osączyć. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na krótkie i cienkie paseczki. Dymki oczyścić, posiekać razem ze szczypiorem.
  2. Składniki sałatki skropić oliwą wymieszaną z łyżką zalewy octowej z grzybków marynowanych. Wymieszać, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Oprószyć grubo mielonym pieprzem.
ryby sałatka kolacja śledż matjas marynowane grzybki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze