Sałatka z zielonej i czerwonej soczewicy

Sałatka z dwóch odmian soczewicy, zielonej i czerwonej, z czosnkiem i ze szczypiorkiem.

Dodany przez: Joanna

Sałatka z zielonej i czerwonej soczewicy

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
260 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • po szklance zielonej i czerwonej soczewicy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • po łyżeczce siekanego szczypiorku i natki
  • sól

Przygotowanie

  1. ■ Zieloną soczewicę zalać gorącą wodą, moczyć przez 30 min, ugotować na miękko. Czerwoną soczewicę ugotować (bez moczenia i krótko, bo szybko się rozpada).
  2. ■ Gorące soczewice połączyć, dodać wyciśnęty czosnek, doprawić solą, dodać oliwę,
  3. wymieszać odstawić na godzinę. Przed podaniem dodać szczypiorek i natkę. Podawać w temperaturze pokojowej.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
sałatki sałatka przekąska kolacja wegetariańska soczewica szczypiorek sałatka z soczewicy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy