Sałatka z wątróbkami i malinami

Drobiowe wątróbki często występują w towarzystwie owoców, bo słodkie smaki pasują do nich idealnie - oto sałatka z malinami.

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag wątróbek drobiowych
  • 15 dag mieszanki sałat
  • 10 dag liści szpinaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag szalotek
  • duży ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki octu malinowego*
  • 15 dag malin

Przygotowanie

  1. Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.
  2. Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.
  4. Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.
  5. Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.
  6. Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.

Wskazówki

W przypadku braku octu malinowego, użyjmy czerwonego octu winnego.

sałatka maliny wątróbka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze