Sałatka ze szparagami

Ocena:

4.44 (195)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka ze szparagami z dodatkiem jajka na twardo to świetny pomysł na zdrowe danie. Sprawdzi się jako przystawka, lunch lub lekka kolacja. Jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut, a smak jest obłędny. Wiosenne, zielone łodyżki warto zblanszować, ale równie dobrze smakują podsmażone na patelni lub przyrządzone na grillu. Doskonale komponują się z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół. Sprawdźcie, jak powstaje prosta sałatka ze szparagami i jajkiem.

Składniki:

  • szparagi  400 g

  • jajka  4 szt.

  • sałata rzymska  200 g

  • pomidor  150 g

  • dymka  50 g

  • jogurt naturalny  70 g

  • majonez  50 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • bazylia  0.5 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Sałatka ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy minutnik na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki. 

  • Krok 2:

    Szparagi: myjemy. Odłamujemy twarde końcówki. Łodyżki kroimy w plasterki, a główki pozostawiamy w całości. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a następnie odcedzamy i umieszczamy pod strumieniem zimnej wody.

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: liście sałaty opłukujemy i osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki. Rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w niewielkie cząstki. Cebulę dymkę siekamy. Bazylię delikatnie oczyszczamy i szatkujemy. Zostawiamy kilka listków do dekoracji.  

  • Krok 4:

    Dressing: mieszamy w miseczce jogurt naturalny i majonez. Dodajemy sok z cytryny i bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki na sos. 

  • Krok 5:

    Sałatka ze szparagami: umieszczamy sałatę, jajka, szparagi, pomidory i cebulkę w salaterce. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki. Polewamy częścią dressingu. Resztę serwujemy obok w miseczce, ozdabiamy listkami bazylii. 

Porady

  • Warto wykorzystać nieco mniejsze szparagi średniej grubości. Są mniej łykowate, a dzięki temu jedzenie ich jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Nie wyrzucajmy zdrewniałych końcówek. Przydadzą się do przyrządzenia domowego bulionu warzywnego. 
  • Oprócz sałaty rzymskiej możemy użyć innych liści, na przykład szpinaku lub goryczkowego radicchio.  
  • Proponujemy zrobienie sałatki ze szparagami z sosem jogurtowym. Jeśli jednak nie chcemy, żeby potrawa zawierała laktozę, możemy przyrządzić dressing wyłącznie na bazie majonezu lub wykorzystać produkt sojowy.  
  • Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem smakuje doskonale w towarzystwie chrupiącej bagietki lub ziołowych grzanek z piekarnika.  
  • Przystępując do zakupu szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim należy sprawdzić, czy ich główki mają intensywny zielony kolor i świeży zapach, a łodyżki są jędrne. To pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem tego warzywa. 
  • Możemy również wykorzystać białe szparagi. Podobnie jak zielone są soczyste i bardzo smaczne. Są też zdecydowanie grubsze, dlatego trzeba je wcześniej obgotować na parze lub w wodzie. Można je skropić oliwą, posypać ziołami i podpiec w piekarniku. Sprawdzą się również szparagi z patelni lub grillowane. 
  • Poza sezonem na to warzywo, który trwa zazwyczaj od początku maja do końca czerwca, sprawdzi się sałatka ze szparagami konserwowymi lub mrożonymi. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka ze szparagami – dodatki 

Lekka sałatka ze szparagów może występować w różnych odsłonach. My proponujemy skomponowanie zielonych warzyw z jajkiem na twardo, ale jeśli chcemy przyrządzić sałatkę na ciepło, możemy także zrobić jajko w koszulce lub sadzone. Szparagi w każdym wydaniu idą w parze z pomidorami – malinowymi, koktajlowymi lub suszonymi, marynowanymi w aromatycznej oliwie. Sposobów na wykonanie tego prostego, sezonowego dania jest wiele. Podpowiadamy kilka z nich. 

  • Sałatka ze szparagów i jajek z boczkiem – pomysł na sycący lunch z mięsnym dodatkiem. Chrupiące chipsy z boczku sprawdzą się tu doskonale, ale można także pomyśleć o wzbogaceniu sałatki filetem z kurczaka lub indyka.  
  • Zielona sałatka ze szparagów i awokado – pasują tu także ogórek i rzodkiewka oraz świeże zioła. Danie w tym wydaniu to zdrowa przekąska lub lekki lunch. 
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami – do tego niecodziennego połączenia najlepiej przygotować dressing na bazie octu balsamicznego. Świetnie zagrają w tej kompozycji także orzechy laskowe.   
  • Wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami – sycąca propozycja, nawet na obiad. Warto posypać ją młodym koperkiem.  

Sos do sałatki ze szparagami 

Zaproponowaliśmy przyrządzenie lekkiego sosu na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem bazylii, która podkreśla świeży, wiosenny profil dania. Sałatka ze szparagami świetnie komponuje się także z innymi dressingami, takimi jak: 

  • winegret – czyli prosty dodatek na bazie oliwy, soku z cytryny lub octu i musztardy. 
  • sos cezar – emulsja na bazie majonezu, z dodatkiem sosu worcestershire, musztardy, czosnku i posiekanego anchois. Sprawdza się jako dodatek do różnych kompozycji, nie tylko do klasycznej sałaty rzymskiej z grzankami. 
  • sos holenderskimaślany, kwaskowy dodatek do szparagów, jajek w koszulce i ryb pochodzący z klasycznej francuskiej kuchni.  
  • sos aioli – mocno czosnkowy dodatek, na bazie żółtek i oliwy. Jego arabski odpowiednik to sos toum, do którego nie używa się jajek.  

Inne dania ze szparagami 

Dzikie, zielone lub białe szparagi to wdzięczne warzywo, które można wykorzystać nie tylko do tworzenia lekkich sałatek, ale także do zup, tart, przekąsek i makaronów. Oto garść inspiracji: 

  • Makaron z kurczakiem i szparagami – z kremowym sosem na bazie śmietany i parmezanem. Dobry pomysł na uniwersalny, sycący obiad pełen witamin i białka.  
  • Jajecznica lub omlet ze szparagami – świetny, efektowny sposób na urozmaicenie śniadania. Dodajmy jeszcze pomidorki koktajlowe i szczypiorek dla pełni smaku. 
  • Szparagi w szynce – idealna przystawka lub lekka kolacja. Połączenie włoskiej szynki dojrzewającej, parmezanu i wiosennych warzyw zapewnia wyjątkowy i bogaty smak. 
  • Zupa szparagowa lub krem ze szparagów – coś na rozgrzanie i pobudzenie zmysłów. Najlepiej podawać z czosnkową grzanką z piekarnika.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne