Sałatka z soczewicą, granatem i burakami

Sałatka z soczewicą, granatem i burakami to słodki i aromatyczny posiłek pełny witamin. Soczewica i buraki tworzą sycące danie. Sałatka z soczewicą, granatem i burakami idealnie nadaje się do wzięcia na piknik lub na drugie śniadanie do pracy.

Sałatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • czerwona-soczewica-fot.iStock-1.Wyszorowane buraki (ze skórką) smarujemy olejem, zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blaszce i pieczemy ok. 50 min w temp. 190°C.
    Soczewicę płuczemy zimną wodą, wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min – powinna stawiać zębom minimalny opór.
  • miod-iStock-min2.Następnie ucieramy ocet, 3 łyżki oleju, musztardę, skórkę i sok z pomarańczy oraz miód do smaku, mieszamy z odcedzoną soczewicą.
    Gotowe buraki odwijamy, obieramy (w rękawiczkach!) i kroimy w słupki, dorzucamy do soczewicy razem z nasionami granatu i piórkami cebuli.
    Wszystko razem mieszamy z posiekaną miętą, przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z soczewicą, granatem i burakami jest gotowa do podania.

Porady

Sałatka z soczewicą, granatem i burakami zawiera w przepisie: 

  • 8 małych, czerwonych buraków
  • bulion warzywny, który można zastąpić domową kostkę rosołową 
  • dużą garść świeżych listków mięty

Sałatka będzie się pięknie prezentować w ozdobnej salaterce.Sos warto podać obok w sosjerce, aby każdy z domowników mógł sobie dodać porcję.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy