Sałatka z Roszpunką

Pyszne i leciutkie jak chmurka.

Dodany przez: medon

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ----------------------------------
  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
  • 200 gr. Roszpunki ( feldsalat )
  • 3 Pomidory
  • 1 Duży ogórek
  • 100 gr. Czerwonej fasoli (kidneybohnen)
  • 1 Marchew
  • 1 Por
  • 1 Pęczek zielonej cebulki
  • 20 gr. Ziaren słonecznika
  • ------------------------------------
  • SKŁADNIKI NA DRESSING
  • 1 Cytryna
  • Olej z oliwek
  • Zioła prowansalskie
  • Koperek
  • Ocet ryżowy
  • Przyprawy: Sól / Cukier

Przygotowanie

  1. ► DRESSING : sok z cytryny, olej z oliwek, zioła prowansalskie i koperek / wymieszać /, następnie dressing doprawić z octem ryżowym, cukrem, solą i jeszcze raz / dobrze wymieszać /.
  2. ► SAŁATKA : Roszponkę umyć, odciąć końce ogonków, rozdzielić listki i suszymy najlepiej w wirówce do sałat. Pomidory umyć, przepołowić i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, ogórek w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zieloną cebulkę posiekać i dodać fasolę. Słonecznik uprażyć na teflonowej patelni i wszystkie składniki wrzucić do miski i / wymieszać /.
  3. ► Krótko przed podaniem sałaty, polać sałatę dressingem i / wymieszać /.
sałatka pomidory ogórek czerwona fasola ziarna słonecznika roszpunka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze