Sałatka z roszponką i boczkiem

Ocena:

4.47 (161)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Sałatka z wędzonym boczkiem, roszponką, pieczarkami.

Składniki:

  • tacka roszponki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sałatka z roszponką i boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Roszponkę umyć
  • osuszyć. Boczek pokroić w paseczki
  • usmażyć na patelni bez tłuszczu. Pieczarki opłukać
  • osuszyć
  • odciąć trzonki i odłożyć
  • a kapelusze przekroić na pół i usmażyć na oleju z pestek winogron
  • podlać winem
  • przykryć pokrywką na 2–3 minuty
  • odkryć.
  • ■ Ocet wymieszać z olejem
  • doprawić solą i pieprzem. Roszponkę przełożyć na duży talerz
  • na niej ułożyć pieczarki
  • posypać boczkiem
  • polać sosem. Podawać od razu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne