Sałatka z pomidorkami i grzankami

Ocena:

4.52 (159)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 250 kcal

Składniki:

  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 dymki
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag pieczarek
  • cukinia
  • główka sałaty lodowej
  • 4 dag czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, oregano, bazylia)
  • sól, pieprz, cukier

Sałatka z pomidorkami i grzankami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w kostkę, mieszając zrumienić na rozgrzanym maśle wraz z czosnkiem. Grzanki zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, wystudzić.
  • Ocet winny wymieszać w miseczce ze szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dymki oczyścić, białe części posiekać, dodać do octu. Wlać olej, dobrze wymieszać.
  • Pieczarki opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Włożyć do marynaty. Cukinię oczyścić, pokroić w plastry. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory opłukać, większe przekroić na pół.
  • Cukinię, sałatę, oliwki i pomidory włożyć do miski z pieczarkami i marynatą, wymieszać. Przed podaniem sałatę posypać grzankami i posiekanymi ziołami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne