1/2 słoiczka pomidorów suszonych z serem solankowym
10 pomidorków cherry lub koktajlowych
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz
Sałatka z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:
Polędwiczkę dokładnie czyścimy, usuwamy tłuszcz i błonki. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z masłem. Gdy będzie gorący, wkładamy polędwiczkę i obsmażamy ją z każdej strony na rumiano.
Podlewamy sokiem z pomarańczy, wsypujemy cynamon i dusimy na średnim ogniu około 15 minut (jeśli polędwiczką będzie bardzo gruba- wtedy nieco dłużej). W tym czasie polędwiczkę kilkukrotnie podlewamy powstałym płynem.
Po uduszeniu ściągamy polędwiczkę z ognia i przykrywamy folią aluminiową- odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie dokładnie płuczemy i osuszamy roszponkę. Układamy ją po bokach dużego półmiska (środek pozostawiamy wolny).
Posypujemy suszonymi pomidorami z serem solankowym oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami cherry. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Polędwiczkę kroimy w 1 cm talarki i układamy na środku półmiska.