Sałatka z ogórków do słoików

Ocena:

3.78 (597)

  • 3 godz. 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Sałatka z ogórków do słoików z papryką i marchewką to najlepszy obiadowy dodatek, który możemy przygotować na cały rok. Idealnie sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Takie plasterki ogórków świetnie smakują również na kanapce oraz w burgerze i tortilli. Jak zrobić sałatkę z ogórkiem do słoików? Wystarczy tylko kilka składników, żeby w mgnieniu oka przygotować ten pyszny przepis. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • ogórek  2 kg

  • czerwona papryka  500 g

  • cebula  500 g

  • marchewka  300 g

  • sól  45 g

  • woda  1 l

  • ocet  250 ml

  • cukier  80 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • pieprz  3 g

  • gorczyca  3 g

  • nasiona kolendry  3 g

Sałatka z ogórków do słoików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: dokładnie je myjemy. Ogórki ze skórką kroimy w 5 mm plasterki - można odciąć końcówki. Marchewki obieramy i tniemy w cieńsze plastry, ok. 2 mm. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i rozcinamy ją w paski (ok. 7 mm). Z cebuli zdejmujemy łupinę (jeśli mamy młodą i nieuszkodzoną, to wystarczy ją umyć), dzielimy ją na plastry lub piórka.

  • Krok 2:

    Maceracja: wszystkie warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą i mieszamy, ugniatając. Odstawiamy na 2 godziny. Od czasu do czasu warto wymieszać, żeby sól się rozpuściła i wniknęła w warzywa.

  • Krok 3:

    Słoiki: myjemy je i wyparzamy. Wybieramy tylko te nieuszkodzone.

  • Krok 4:

    Sałatka z ogórków do słoików: z warzyw odlewamy wodę. Przekładamy je po równo do słoików (nie odciskamy) z zachowaniem ok. 3 cm od rantu.

  • Krok 5:

    Zalewa: do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, gotujemy. Jak cukier rozpuści się całkowicie, dolewamy 10% ocet. Dorzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry i gorczycy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorącą zalewamy słoiki z sałatką z ogórków, tyle, żeby zakryć wszystkie składniki, ale 1 cm poniżej rantu. Odstawiamy na chwilę i w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Zamykamy słoiki.

  • Krok 6:

    Pasteryzacja: dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki - nie mogą się stykać - zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o pojemności 360 ml lub 7 o pojemności 600 ml.
  • Tak przygotowaną sałatkę z ogórków do słoików można jeść już kolejnego dnia, jednak najlepsza staje się po kilku dniach marynowania. Oczywiście można ją też zawekować i przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Przez cały ten czas ogórki nie stracą smaku ani wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie, będą jeszcze smaczniejsze. 
  • Sałatka z ogórków powinna być odstawiona do góry dnem na gorąco, żeby słoiki dobrze się zamknęły, chyba, że używamy wersji weck, wtedy nie jest to konieczne.
  • Pasteryzację można przeprowadzić też na sucho, w piekarniku w 110 stopniach Celsjusza przez 20 minut lub w zmywarce ustawionej na 70 stopni.
  • Wyrazistość sałatki można kontrolować, krojąc ogórki na grubsze bądź cieńsze plasterki. Grubsze plastry będą delikatniejsze po zamarynowaniu, natomiast te cienkie szybciej i mocniej przejdą smakiem zalewy. Jeśli wolicie ogórki bez skórki, możecie też przygotować sałatkę z obranych ogórków. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z ogórków do słoików - modyfikacje

Sałatka z ogórków do słoików to przepis, który znamy jeszcze z kuchni naszych mam i babć. Plasterki marynowanych ogórków od lat pojawiają się na naszych stołach i zapełniają szafki w spiżarniach oraz piwnicach. To jeden z najpopularniejszych, zaraz po ogórkach kiszonych, zimowych przetworów. To świetna propozycja dla osób, które szukają szybkich smakołyków, gdyż takie ogórki w plastrach znacznie szybciej przechodzą smakami zalewy, niż te niż marynowane w całości.

Przepis podstawowy składa się z plasterków świeżych ogórków gruntowych (obranych lub ze skórką), papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej. Można jednak połączyć w jednym słoiku inne warzywa, komponując pyszne mieszanki.

  • Na smak wpłyniemy również zmieniając grubość plastrów marchwi, grubsze będą zdecydowanie najtwardszym składnikiem, który będzie przyjemnie chrupał. Cienkie zaś dobrze skomponują się z pozostałymi składnikami.
  • Możemy też wprowadzić wizualną modyfikację - wystarczy wybrać inny kolor papryki lub połączyć kilka.
  • Z czym warto jeszcze połączyć ogórki? Szczególnie dobrze smakuje sałatka z ogórka i cukinii, którą możemy dodać zamiast papryki.

Kiedy wiemy już jakie składniki włożymy do słoików, czas zabrać się za zalewę. Przepis na marynatę do ogórków składa się z prostych składników: wody, octu, cukru i przypraw. Mieszankę tę można jednak urozmaicić dodatkiem:

  • kurkumy,
  • curry,
  • papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej),
  • miodu,
  • musztardy,
  • dodatkowo cukier możemy zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, będzie mniej kalorycznie.

Polecamy też sałatkę szwedzką, która bazuje na ogórkach.

Sałatka z ogórka do słoików - dodatki

Sałatka z ogórków może być wzbogacona przeróżnymi dodatkami. Przepis można modyfikować według własnych smaków. Do każdego ze słoików można dorzucić:

  • po kawałku papryczki chilli,
  • korzeń chrzanu,
  • czosnek,
  • natkę pietruszki,
  • koper,
  • lubczyk, 
  • kapary.

Z czym podawać sałatkę z ogórków?

Sałatka z ogórków w słoiku to skarb w każdej kuchni, gdyż może być szybkim dodatkiem do obiadów przez cały rok. Poza sezonem na nowalijki jest świetnym źródłem witamin i smacznym uzupełnieniem ziemniaków i mięsa.

  • Doskonale smakują z kotletem, pieczenią i gulaszem.
  • Dobrze pasują też do ryb oraz dań wegetariańskich. 
  • To świetny dodatek nie tylko do obiadu, ale i fast-foodów. Kilka plasterków wyrazistego ogórka dobrze uzupełni domowego burgera lub zapiekanki.
  • Marynowane ogórki warto też dodawać do innych sałatek, na przykład gyrosa, a także sałatki z kurczakiem, tuńczykiem i jajkiem. Ich smak podkręci też charakter sałatki ziemniaczanej oraz śledziowej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne