Buraczki na zimę

Ocena:

4.43 (204)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Buraczki na zimę to porcja witamin, którą można dodawać do każdego obiadu. Zaserwowane w towarzystwie kremowego purée ziemniaczanego i wysmażonego na złoto kotleta schabowego podbiją każde podniebienie. Co ważne, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto sięgać po nie zwłaszcza poza sezonem na świeże, krajowe warzywa i owoce. Jeśli lubicie tradycyjne przetwory, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić buraczki na zimę w słoikach.  

Składniki:

  • buraki  2.5 kg

  • ocet  110 ml

  • cukier  110 g

  • sól  15 g

Buraczki na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: buraki dokładnie szorujemy. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40–50 minut, do miękkości. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia, a potem obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Myjemy i wyparzamy słoiki. 

  • Krok 2:

    Buraki na zimę: starte warzywa mieszamy z cukrem, solą i octem. Podane w przepisie ilości są orientacyjne. Dodawajmy składniki stopniowo, kierując się smakiem. Przekładamy buraczki na zimę do słoików. Zostawiamy około 2 cm odstępu od krawędzi.  

  • Krok 3:

    Pasteryzacja: szczelnie zakręcamy słoiki z buraczkami i umieszczamy je w dużym garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Zalewamy je wodą, tak żeby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy ją do wrzenia. Pasteryzujemy buraczki przez 20 minut. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. 

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy 6 słoików o pojemności 500 ml. Przechowujmy buraczki tarte na zimę w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Świetnie sprawdzi się piwniczka lub spiżarnia kuchenna (dobrze, żeby była oddalona od źródeł ciepła, takich jak płyta kuchenna czy kaloryfer). 
  • Buraki w całości można też upiec. Polecamy włożyć je do kieszonki z folii aluminiowej. Wytworzy się w niej para, która sprawi, że warzywa szybciej zmiękną. Najlepiej obierać je w rękawiczkach, ponieważ barwią skórę na czerwono.  
  • Buraczki na zimę do zupy, surówki lub dań mięsnych umieszczamy w dokładnie wyczyszczonych i wyparzonych słoikach. Można to zrobić przy pomocy wrzątku lub w piekarniku. W przeciwnym razie przetwory mogą się szybko zepsuć. Polecamy także sprawdzić, czy zakrętki szczelnie się zamykają, a na powierzchni szkła nie widać żadnych pęknięć lub wyszczerbień. 
  • Jak dobrze doprawić buraczki czerwone do słoików? Świetnie pasują do nich przyprawy korzenne. Podkreślą one naturalny smak warzyw, a do tego cudownie rozgrzewają – co jest szczególnie cenne późną jesienią i zimą. Warto więc dorzucić do słoików odrobinę cynamonu i goździków.   
  • Sałatkę z buraczków na zimę można przekładać zarówno do klasycznych słoików z zakrętką typu twist-off, jak i do szklanych naczyń typu weck – z kauczukową uszczelką i metalowym zaciskiem. Pamiętajmy jednak, żeby tych drugich nie pasteryzować w piekarniku.   
  • Jak zrobić buraczki na zimę w słoikach bez octu spirytusowego 10%? Rolę kwaskowego dodatku z powodzeniem odegra sok z cytryny. Żeby żelazo obecne w burakach mogło zostać przyswojone przez organizm, potrzebna jest przecież witamina C, której nie brakuje właśnie w cytrusach.     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Buraczki na zimę – rewelacja w słoikach w kilku odsłonach 

Buraczki w słoiku na zimę mogą być przygotowywane z przeróżnymi dodatkami. Przede wszystkim należy doprawić je za pomocą octu (lub soku z cytryny), cukru (lub miodu) i soli. Dzięki temu otrzymamy pyszny, słodko-kwaśny akompaniament dla mięs na ciepło lub satysfakcjonującą przekąskę na zimno. Polecamy dosypać do nich także świeżo zmielony pieprz. Co jeszcze można dodać do buraczków tartych? Oto kilka pomysłów na fantastyczne i zdrowe zimowe przetwory: 

  • buraczki z papryką na zimę – otwierasz słoik i surówka do obiadu gotowa. Dodatek czerwonej papryki konserwowej zapewnia przetworom lekko chrupiący element. Warto włożyć do słoika także ziele angielskie i liść laurowy. 
  • buraczki z chrzanem na zimę – klasyk świątecznego stołu. Nie może zabraknąć ich na tzw. zimnej płycie obok jajek na twardo, wędlin i pasztetów. Domowa ćwikła z chrzanem to prawdziwa bomba witaminowa. Ma lekko pikantny, słodko-kwaśny smak.  
  • buraczki na zimę z cebulą – właściwie wystarczy tylko otworzyć słoik tuż przed posiłkiem, żeby cieszyć się aromatyczną i zdrową sałatką, ale polecamy dodać do niej także czosnek. Świetnie smakuje również ze świeżo startym jabłkiem. 
  • kiszone buraki – żeby je zrobić, zalewamy świeże warzywa solanką, najlepiej z dodatkiem kopru, ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku. Są gotowe po 5–10 dniach. Nie każdy wie, że picie soku z kiszonych buraków jest świetnym sposobem na odporność w okresie zachorowania na grypę i przeziębienia.   
  • buraczki zasmażane na zimę – jeśli lubimy te zdrowe warzywa w takiej wersji, czyli podgrzane na maśle lub oleju, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamknąć je w słoiku. Tłuszcz jest świetnym nośnikiem smaku, dlatego zasmażane buraczki są często wybieraną formą dodatku do obiadu. 

Jak pasteryzować buraczki w słoiku na zimę?  

Odpowiednio zabezpieczone przetwory zachowują świeżość przez kilka sezonów. Dzięki temu z łatwością możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców nawet zimą, kiedy doskwiera nam brak świeżych produktów. Zastanawiacie się, jak zrobić buraczki na zimę w słoiki, żeby przetrwały długie miesiące? Możliwości jest kilka. 

Buraki na zimę najczęściej pasteryzuje się na mokro. Jest to bardzo szybka i prosta metoda. Szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku niewielkiej ilości przetworów – należy bowiem pamiętać, że słoiki ułożone w garnku nie mogą się ze sobą stykać. Innym, sprawdzonym sposobem na zabezpieczanie przetworów jest pasteryzacja na sucho. W tym przypadku zakręcone słoiki umieszcza się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°C. Polecamy ustawić go na tryb góra-dół. Po około 20 minutach urządzenie można wyłączyć, a przetwory odstawić do wystudzenia. Ten sposób szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku większej ilości przetworów.   

Z czym podawać buraczki ze słoika? 

Różne przepisy na buraczki na zimę przydadzą się, kiedy lubimy szybkie i wygodne rozwiązania. Warzywne przetwory będą zawsze pod ręką, gdy nie mamy czasu zastanawiać się nad pożywnym dodatkiem do obiadu. Można je podawać właściwie do wszystkiego, co potrzebuje słodko-kwaśnego dopełnienia, a szczególnie dobrze sprawdzają się jako akompaniament dla takich tradycyjnych dań jak: 

Buraczki w słoiki na zimę będą jak znalazł, kiedy szykujemy szwedzki bufet przed przyjściem gości. Doskonale odnajdą się wśród deski wędlin i serów, jajek w majonezie, koreczków z kabanosem i śledzika.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne