Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą

Ocena:

4.53 (191)

  • 20 min.
  • dla 2 osób

Lekkie, bogate w błonnik danie! Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą to propozycja, którą przygotujecie w 20 minut. Można podać na obiad lub kolację.

Składniki:

  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • sok z cytryny
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • grzanki: ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • kawałek ciabatty
  • sałatka: 250 g młodego zielonego groszku
  • 100 g strączków młodego zielonego groszku
  • garść pędów (lub kiełków) młodego zielonego groszku
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 150 g sera typu feta, pokruszonego
  • łyżka orzeszków pinii, uprażonych
  • sos: 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • łyżeczka musztardy dijon
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • do smażenia: oliwa

Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, podsmażamy. Wkładamy kawałki ciabatty, obsmażamy na rumiano, potrząsając patelnią. Odkładamy, najlepiej na kuchenny ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Groszek – ziarenka i strączki – blanszujemy 1 min w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzamy, wrzucamy do wody z kostkami lodu. Odsączamy, osuszamy i mieszamy z pędami i natką.
  • Składniki na sos dokładnie mieszamy. Wymieszaną zieleninę wykładamy na talerz, polewamy sosem, kładziemy plastry kurczaka, posypujemy fetą i piniami, a na koniec grzankami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bardzo dekoracyjnym, pysznym i zdrowym dodatkiem będą tu pędy groszku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne