Sałatka z kurczakiem

Ocena:

4.46 (182)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Sałatka z kurczakiem to doskonała propozycja na prosty lunch lub kolację. Kurczak z dodatkiem zieleniny to lekka i łatwa przekąska do spałaszowania w ciągu dnia.

Składniki:

  • 2 małe filety z piersi kurczaka
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ostra mielona papryka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 8–10 połówek orzechów włoskich
  • pół owocu granata
  • czerwona cebula, obrana
  • awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 dag mieszanki sałat
  • łyżka szczypioru, posiekanego
  • sos: 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy

Sałatka z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety myjemy, osuszamy, oprószamy odrobiną soli i papryki, owijamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C. Studzimy, kroimy w plastry.
  • Szparagi myjemy, odcinamy i wyrzucamy twarde końcówki. Łodygi wkładamy do wrzątku, gotujemy 4–5 min (w zależności od grubości), odcedzamy i hartujemy, przelewając zimną wodą.
  • Orzechy prażymy na suchej patelni, kruszymy. Z granatu wyjmujemy pestki, cebulę kroimy w piórka. Awokado tniemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na sos: musztardę mieszamy z octem, dodajemy oliwę, ubijamy widelcem.
  • Sałatę przekładamy na półmisek, dodajemy szparagi, awokado, cebulę i połowę sosu, delikatnie przemieszujemy. Na wierzchu kładziemy mięso. Posypujemy pestkami granatu, orzechami i szczypiorem. Polewamy resztą sosu, oprószamy pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne