Sałatka z kotletem

Ocena:

4.49 (178)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
Smażona, panierowana pierś z kurczaka w sałatce.

Składniki:

  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 małe jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 4 pomidorki truskawkowe
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 łyżeczki oleju

Sałatka z kotletem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko dokładnie rozbełtać. Mięso obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron. Kotleta ostudzić i pokroić na małe kawałki. Sałatę umyć, lekko osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, pomidorki przekroić na 4 części. Cebulę i pomidorki dodać do sałaty. Całość oprószyć solą i pieprzem. Olej wymieszać z octem, cukrem, musztardą i czosnkiem granulowanym na gładki sos. Sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne