SAŁATKA Z KAPUSTY

Wyjmujemy ze słoika gotową sałatkę do obiadu.

Dodany przez: ewa zychewicz

SAŁATKA Z KAPUSTY

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg świeżej kapusty
  • 3 cebule
  • 2 marchewki jeśli małe to 4
  • 1 łyżka soli
  • ZALEWA
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce lub robotem siekamy w talarki. Cebulę kroimy w półksiężyce, dodajemy sól, wszystko mieszamy o odstawiamy na 3 godziny.
  2. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki mieszamy, nie gotujemy. Po upływie 3 godzin kapustę odciskamy z soku, ubijamy ciasno w słoiki. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy się w kilku miejscach do dna słoika. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. Kapusta z wierzchu jest ciemna od pieprzu, ale to nie przeszkadza.
przetwory przyprawy warzywa sałatka kapusta marchew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze