Sałatka z jajkiem i pieczarkami

Prosta sałatka z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i marynowanych pieczarek.

Dodany przez: Beatris

Sałatka z jajkiem i pieczarkami

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 garść mixu sałat
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 10 dkg świeżego ogórka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 6 pieczarek marynowanych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 5 łyżeczek oleju

Przygotowanie

  1. Jajko ugotować na twardo. Ostudzone jajko obrać ze skorupki, a następnie pokroić w ósemki. Na talerzu rozłożyć sałatę. Na sałacie ułożyć ósemki jajka, pokrojonego w półplasterki pomidora i obranego, pokrojonego w półplasterki ogórka. Wierzch sałatki posypać pokrojoną w kostkę cebulą i przekrojonymi na 4 części marynowanymi pieczarkami. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem. Do oleju dodać ocet, cukier i musztardę, wymieszać na gładki sos. Przygotowanym sosem polać sałatkę i podawać.
sałatka pomidor jajko sałata ocet balsamiczny pieczarki marynowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze