Sałatka z grillowanym indykiem i sosem szalotkowym
Ocena:
4.5
(193)
35 min.
dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Grillowanie: 10 minut
Porcja: 375 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
40 dag piersi indyka
łyżka oleju
2 strąki czerwonej papryki
3 szalotki
1/8 l białego wytrawnego wina
100 ml śmietany
2 łyżki masła
20 dag mieszanych liści sałat
łyżka jasnego octu winnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sałatka z grillowanym indykiem i sosem szalotkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć, posiekać. Szalotki obrać, drobno pokroić. Razem z papryką i winem włożyć do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem. Lekko przestudzić. Dokładnie zmiksować, wymieszać ze śmietaną i masłem. Przyprawić.
Sałaty umyć, starannie osuszyć. Pierś indyka pokroić na spore kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować około 10 minut na rozgrzanym grillu lub patelni żeliwnej. Od czasu do czasu smarować olejem.
Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą, polać sałatę. Przełożyć na talerze, poukładać na niej kawałki indyka. Całość polać sosem paprykowym.