Sałatka z grejpfrutem i krewetkami

Ocena:

4.42 (184)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przepis na sałatkę z krewetkami

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • 30 średnich mrożonych krewetek
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 dymki
  • czerwony grejpfrut
  • żółty grejpfrut
  • 2 owoce mango
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz
  • 12 listków tajskiej bazylii (lub klasycznej z odrobiną estragonu)
  • łyżka ziaren sezamu

Sałatka z grejpfrutem i krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek i imbir obieramy i siekamy. Z papryczki usuwamy pestki, drobno kroimy. Z krewetek zdejmujemy pancerzyki, pozostawiając koniec ogonka. Polewamy je kilkoma kroplami soku z limonki, łyżką oliwy, dodajemy czosnek, imbir, paprykę i pozostawiamy, aby się przemacero-wały. Dymkę siekamy. Oba grejpfruty obieramy z białych błon i wykrawamy cząstki. Mango obieramy i kroimy w paski. Skrapiamy je sokiem z limonki, łyżką oleju sezamowego
  • i oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Listki bazylii płuczemy i osuszamy. Grejpfruty, mango, listki bazylii i dymkę delikatnie mieszamy. Układamy na talerzach. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy marynowane krewetki, ziarna sezamu i dobrze podsmażamy. Polewamy je sosem z marynaty, a następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i mie-szamy. Podajemy od razu z sałatką z mango. Dodajemy do smaku resztę soku z limonki
  • i oleju sezamowego.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Sprawdź też: krewetki z sałatką z kalarepy i anchois

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne