Sałatka z granatem

Ocena:

4.48 (154)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z granatem to lekka i atrakcyjna kompozycja z zielonych liści, pomidorków koktajlowych, cebuli i fety. Koronują ją słodkie, czerwone nasiona pełne witamin. Sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie do pracy, jak i przystawkę na eleganckiej kolacji. Zrobienie jej nie zajmie więcej niż 15 minut. Lekka sałatka z granatem i fetą świetnie smakuje polana prostym winegretem i posypana świeżym tymiankiem.  

Składniki:

  • granat  1 szt.

  • sałata strzępiasta  40 g

  • feta  100 g

  • pomidorki koktajlowe  250 g

  • cebula  60 g

  • papryka chili  5 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sok z cytryny  30 ml

  • miód  60 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • tymianek  2 gałązki

Sałatka z granatem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: otwieramy granat i wyłuskujemy jego nasiona z białych błonek. Sałatę (najlepiej karbowaną) płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Pomidorki myjemy i przekrajamy na połówki. Młodą cebulkę oraz papryczkę chili oczyszczamy i siekamy.   

  • Krok 2:

    Sałatka z granatem: sałatę rwiemy na kawałki i układamy w salaterce. Na niej umieszczamy pomidorki koktajlowe, cebulę i papryczkę. Posypujemy granatem i pokruszoną w dłoniach fetą. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • Krok 3:

    Dressing: w oddzielnej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny i miód (lub syrop klonowy), aż powstanie jednolity sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec dekorujemy ją listkami tymianku. 

Porady

  • Wyłuskiwanie nasion granatu może wydawać się żmudną pracą, ale możemy sobie ją nieco ułatwić. Należy najpierw delikatnie naciąć owoc wzdłuż charakterystycznych żeberek, tak żeby nie naruszyć miąższu. Dzięki temu z łatwością rozłupiemy go na cząstki, a nasiona same będą odchodzić od łupinek.   
  • Nasza zdrowa kompozycja będzie się pięknie prezentować, jeśli wykorzystamy ozdobną sałatę karbowaną, ale można też wykorzystać dowolne, ulubione warzywo liściaste. Może być to na przykład szpinak, roszponka lub cykoria. Ciekawym pomysłem jest sałatka z rukoli i granatu. Ta lekko pikantna sałata z orzechowymi nutami smakowymi doskonale komponuje się z cierpkim owocem. 
  • Lekka sałatka z granatem sprawdzi się jako drugie śniadanie, zdrowa przekąska do pracy, przystawka na kolację ze znajomymi lub element szwedzkiego bufetu na przyjęciu. Można udekorować ją tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, miętą lub bazylią.   
  • Kompozycję warzywno-owocową z serem feta warto uzupełnić o orzechy lub nasiona. Nie tylko dla smaku i chrupkiego wykończenia, ale także ze względu na dodatkową porcję błonnika. Polecamy wykorzystać na przykład prażone pestki dyni, pistacje, sezam, nasiona czarnuszki lub orzeszki piniowe. Doskonale smakuje także sałatka z granatem i fetą i słonecznikiem.     
  • Gwiazda naszej sałatki, czyli słodki, lekko cierpki owoc pochodzący z Azji, zawiera mnóstwo antyoksydantów i pasuje do przeróżnych kompozycji smakowych. Można dodać go na przykład do prostej sałatki z awokado i pomidorem, a także łączyć z oliwkami, batatami lub dynią. Idzie w parze z takimi owocami jak gruszka, mango i czerwona pomarańcza.  
  • Produktem wartym uwagi jest sos z granatu do sałatek, który często można spotkać w sklepach z orientalną żywnością. Jest to rodzaj melasy służący za gotowy dressing. Można dodawać go nie tylko do lekkich kompozycji warzywnych, ale także hummusu, pieczonych warzyw lub marynaty do mięsa. Ma intensywny, słodko-kwaśny smak kojarzony z kuchnią arabską. Sałatka z sosem z granatu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Możemy też uzyskać sok z tego owocu za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej i dodać go do winegretu lub wymieszać z octem balsamicznym.  
  • Ser feta doskonale sprawdza się jako słony, wyrazisty element sałatki. To przede wszystkim godne towarzystwo dla pomidorków koktajlowych. Można też wykorzystać inne rodzaje serów. Godnym uwagi pomysłem jest na przykład sałatka z halloumi i granatem. Słodko-cierpki owoc świetnie smakuje też z niebieskim serem pleśniowym
  • Żeby wzbogacić posiłek o pełnowartościowe białko, dodajmy do naszej kompozycji delikatne mięso drobiowe. Sałatka z kurczaka i granatu to dobra propozycja dla osób na diecie keto. Dressing można zrobić bez dodatku cukru, wystarczy wyrazista oliwa i sok z cytryny lub limonki.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne