Sałatka z granatem i orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
-
Rukolę płuczemy i rozkładamy na 3 talerze.
-
Filet płuczemy, kroimy w kostkę i podsmażamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
-
Usmażony filet rozłożyć na talerzach z rukolą.
-
Z granatu wyjmujemy pestki i posypujemy każdą porcję sałatki. Orzechy nerkowca również kładziemy na każdą z porcji.
-
Sałatka z granatem najlepiej smakuje z dodatkiem ziołowego sosu. Możemy też doprawić ją po prostu solą i pieprzem, skropić oliwą i wymieszać dokładnie przed podaniem.
Porady
Sałatka z granatem będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli orzechy nerkowca podprażymy na suchej patelni.
Notka redakcyjna
Sałatka z granatem to prawdziwy hit z kuchni Dalekiego Wschodu. Pamiętajmy, aby wybierać dorodne granaty, których skóra jest dość twarda. Miękka skórka czy dziwne przebarwienia mogą oznaczać, że granat jest nieświeży, a ziarenka nie nadają się do sałatki z granatem.