Anna Galuhn

Sałatka z fasolki szparagowej

Ocena:

4.51 (198)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z fasolki szparagowej to kolorowa i pełna witamin kompozycja. Pełne zdrowego błonnika strączki uzupełnia gama wyselekcjonowanych składników. Kukurydza, pomidorki koktajlowe, ogórek konserwowy czy czerwona cebula sprawiają, że całość jest wyrazista, pożywna i chrupiąca. Słodkie smaki przeplatają się z ostrymi, co idealnie podkręca miodowo–musztardowy dressing. Sałatkę z fasolką szparagową możemy przygotować na lunch do pracy lub podać do dań z grilla.

Składniki:

  • fasolka szparagowa żółta  200 g

  • zielona fasolka  200 g

  • sałata  1 szt.

  • czerwona cebula  0.5 szt.

  • czerwona papryka  0.5 szt.

  • pomidorki koktajlowe  50 g

  • pomidor  1 szt.

  • konserwowe ogórki  2 szt.

  • kukurydza konserwowa  280 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • cytryna  0.5 szt.

  • miód  5 ml

  • musztarda  5 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolkę: dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z łyka. Gotujemy na parze przez 10 min. Następnie odcedzamy ją na sitku i przelewamy zimną wodą.

  • Krok 2:

    Sałatę: po kolei odrywamy liście, dokładnie je myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Delikatnie odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.

  • Krok 3:

    Krojenie warzyw: cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra. Paprykę myjemy i kroimy na pół, a po wycięciu gniazd nasiennych, kroimy w drobne paski. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, a ogórki konserwowe – w talarki.

  • Krok 4:

    Mieszanie sałatki: do miski przekładamy porwaną sałatę, ugotowaną i przestudzoną fasolkę, pokrojone warzywa i odsączoną kukurydzę.

  • Krok 5:

    Dressing: w osobnym naczyniu mieszamy oliwę z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Dodajemy miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ponownie mieszamy składniki do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji.

  • Krok 6:

    Podawanie: warzywa polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Sałatka z fasolki szparagowej sprawdzi się jako samodzielny lunch lub dodatek do głównego dania.

Porady

  • Do sałatki z fasolką możemy dodać dowolną zieloną sałatę, np. masłową, lodową lub rzymską. Doskonale sprawdzi się także miks sałat, np. z cykorią, endywią i roszponką.
  • Młodych fasolek nie trzeba obierać z łyka. Wystarczy tylko odciąć końcówki i gotowe.
  • Fasolka szparagowa na sałatkę powinna być miękka po ugotowaniu, ale nie może się rozpadać. Dlatego już po 5 min gotowania na parze warto sprawdzić, czy jest już odpowiednio miękka.
  • Czas gotowania fasolki może być różny w zależności od rodzaju – młoda i żółta fasolka zrobi się szybciej niż zielone czy starsze strączki.
  • Czerwona paprykę możemy zastąpić żółtą, a pomidorki koktajlowe – daktylowymi. Warto jednak zadbać o różnorodność składników. Im więcej dodatków, tym bardziej kolorowa sałatka.
  • Aby dressing do sałatki był nieco lżejszy, rezygnujemy z musztardy i czosnku, zgodnie z przepisem na winegret z miodem.
  • Sałatka z fasolki szparagowej doskonale smakuje także z innym sosem na bazie oliwy, np. z argentyńskim sosem chimichurri lub francuskim persillade z natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z fasolką szparagową – propozycje dodatków

Już podstawowa kompozycja jest bogata w różnorodne smaki i składniki odżywcze. Jeśli jednak mamy ochotę na małą zmianę, możemy coś dodać lub wymienić. Do sałatki z fasolką szparagową świetnie pasują:

Sałatka z fasolki szparagowej – warianty przepisu

W zależności od tego, czy chcemy, aby nasza sałatka była lekka czy sycąca, mniej lub bardziej kolorowa, możemy modyfikować składniki. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:

  • sałatka z fasolką szparagową i jajkiem – dodajemy jajko ugotowane na twardo i ugotowane młode ziemniaki. Pozostałe składniki redukujemy do 3 ulubionych. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem,
  • sałatka z fasolki szparagowej, pomidorów i sera feta – to prosta kompozycja z 3 składników. Opcjonalnie dodajemy pestki dyni i liście świeżej bazylii. Całość polewamy oliwą z oliwek lub olejem lnianym,
  • sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem – w tym wariancie sałatka w pełni zaspokoi nasz głód w trakcie pracy. Do tuńczyka doskonale pasują jajka ugotowane na twardo i czarne oliwki,
  • sałatka niemiecka z fasolką szparagową – zielone lub żółte strączki są także świetnym dodatkiem do klasycznej kartoffelsalat z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

Do sałatki doskonale sprawdzi się fasolka szparagowa ze słoika, którą warto przygotować samodzielnie. Dzięki pasteryzacji strączki zachowują świeżość i doskonały smak nawet przez kilka miesięcy. A przy przygotowywaniu sałatki – to znacznie szybsza opcja, ponieważ takie fasolki nie musimy już gotować. Wystarczy pokroić kolorowe dodatki, całość wymieszać z dressingiem i gotowe.

Dla osób, które lubią bardziej wyraziste smaki doskonałą opcją na zimę jest fasolka szparagowa w marynacie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne