Sałatka z dodatkiem pomelo

Smaczna sałatka z owocem podobnym do grejpfruta lub cytryny, tylko dużo większym.

Dodany przez: Aseret

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kapusta pekińska - 1/2 małej główki
  • marchewka - 1 duża szt
  • pietruszka korzeń - 1/2 małej szt
  • natka pietruszki
  • pomelo - 2 grube plastry
  • cebula czerwona - 1/2 szt
  • sól - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - do smaku
  • jabłko - 1 duża szt

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, grube zakończenia liści kroimy w kostkę.
  2. Marchew, jabłka i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych okach tarki.
  3. Natkę pietruszki i cebulę (każde osobno) siekamy - tym razem dodałam natkę mrożoną.
  4. Pomelo szorujemy szczoteczką i płuczemy gorącą wodą, odkrawamy dwa grube plastry ze środkowej części owocu.
  5. Wybieramy miąższ spomiędzy białych osłonek (albedo) i kroimy w kostkę.
  6. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
  7. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnione pomelo, wciskamy troszkę soku z cytryny, dodajemy soli leciutko do smaku.
  8. Pozostawiamy na 10 minut.
  9. Po tym czasie łączymy składniki sałatki z sosem, dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy do salaterki lub na półmisek.
warzywa sałatka pomelo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze