Przepyszna sałatka z serem żółtym i szynką w połączeniu z majonezem i czosnkiem tworzą cudny zestaw
Składniki:
25 dag sera żółtego w kostce (np. radamer, mazdamer)
25 dag szynki
9 ogórków konserwowych
pół pęczka szczypiorku
puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
ok. 4-5 łyżek majonezu (dla Dolnoślązaków gorąco polecam majonez Społem WIDOK z ul. Krzemienieckiej-rewelacja)
Sałatka serowa z czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i odstawić do wystudzenia. Ser i szynkę zetrzeć na tarce. Szynkę na grubych, zaś połowę sera na drobnych, a połowę na grubych. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć i poszatkować. Wszystko razem połączyć ze sobą, dodać ostudzone, obrane i pokrojone drobno jajka. Wsypać kukurydzę i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane. Jeśli ząbki będą małe, to można dodać 4. Dodać ok. 4-5 łyżek majonezu. Jeśli ser i szynka będą miały silny smak, to nie potrzeba solić. Ewentualnie można popieprzyć.