Sałatka z cukinii

Sałatka w sam raz na zimowe dni

Dodany przez: jotesa

Sałatka z cukinii

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 2 większe marchwie
  • 2 cebule
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Cukinie i ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Posiekaj cebulę w piórka, a czosnek w drobne kawałki. Wymieszaj ze sobą warzywa, posól i zostaw na ok. godzinę.
  2. W tym czasie umyj dokładnie pozostałe warzywa, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a paprykę pokrój w kostkę.
  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru płynu i wymieszaj z marchewką i papryką. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.
  4. Z podanych składników zagotuj zalewę. Układaj warzywa w wyparzonych słoikach i zalewaj gorącym płynem. Pasteryzuj sałatkę ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem.
przetwory warzywa obiad sałatka cukinia Papryka marchew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze