Sałatka z awokado i rukolą

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 250 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka z awokado i rukolą

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pęczek rukoli
  • awokado
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 dymki
  • marchewka
  • 2 łyżki kiełków lucerny
  • 2 łyżki jabłkowego octu winnego
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • papryczka chili
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rukolę opłukać, osuszyć. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w półplasterki.
  2. Dymki obrać, pokroić w krążki. Marchewkę obrać, nożykiem szczelinowym pokroić na wstążki. Kiełki przebrać, opłukać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki.
  3. Papryczkę chili oczyścić z pestek, posiekać. Oliwę, chili, sos sojowy, ocet i sok jabłkowy wymieszać, przyprawić do smaku. Sosem polać sałatkę, wymieszać.
sałatki awokado sałatka rukola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze