Sałatka wielkanocna

Przepis na tą sałatkę wymyśliliśmy razem z mężem. Na pewno zagości na moim świątecznym stole.

Dodany przez: sowa

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • przyprawa kebab - gyros
  • 5 jaj na twardo
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 ziemniaki
  • olej do smażenia
  • kapusta pekińska
  • szczypiorek
  • majonez
  • ćwikła z chrzanem

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy fileta, posypujemy przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. Oleju nie wylewamy.
  2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane ziemniaczki obsmażamy w oleju z fileta. Gdy ziemniaczki nabiorą złocistego wyglądu przekładamy do miseczki.
  3. Kilka liści kapusty pekińskiej myjemy i szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo. Trzy z nich przekrawamy na połówki, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe dwa jajka kroimy w kostkę.
  4. Sałatkę układamy w następujący sposób: Do miski wkładamy fileta, na niego wykładamy jajka, solimy, pieprzymy, smarujemy połową majonezu, na to dajemy ziemniaczki, następnie kapustę pekińską i kolejna warstwa majonezu. Szczypiorek drobno kroimy, posypujemy sałatkę.
  5. Na górze sałatki układamy 6 pozostawionych połówek białek. Do każdego w miejsce żółtka wkładamy łyżeczkę ćwikły z chrzanem. Tak przyrządzoną sałatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
mięso sałatka przekąska kolacja majonez Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze