Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Ocena:

4.24 (196)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem żółtym to prawdziwy hit, który robi furorę na każdym stole. Ten przepis doskonale sprawdza się na święta, ale także jako przekąska na imprezę. Połączenie tuńczyka, jajka i sera jest pyszne, a do tego banalnie proste i błyskawiczne w wykonaniu. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak!

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym  3 puszki

  • jajka  10 szt.

  • majonez  100 g

  • por  0.5 szt.

  • ser żółty  200 g

  • papryka  1 szt.

  • kukurydza konserwowa  1 puszka

  • szczypiorek  0.5 pęczka

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Jajka gotujemy na twardo, pora i szczypiorek drobno siekamy, tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy, papryką kroimy na małe kawałki, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

    jajka na twardo
  • Krok 2:

    Układanie warstw: Ugotowane jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy i wsypujemy na dno miski (najlepiej przezroczystej, aby było widać warstwy). Na białka wykładamy połowę tuńczyka, smarujemy go połową majonezu, wysypujemy pokrojoną paprykę, na to kukurydzę i posypujemy połową startego sera. Następna warstwa to drobno posiekany por, druga połowa tuńczyka, reszta majonezu i kolejna porcja sera żółtego. Na wierzchu sałatkę posypujemy rozdrobnionymi żółtkami i posiekanym drobno szczypiorkiem. Gotową sałatkę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Tuńczyk z puszki

Porady

  • Inny pyszny pomysł na sałatkę z tuńczykiem to dodatek ogórków, kiszonych lub konserwowych. Taka warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem to idealne połączenie smaków!
  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem to świetny posiłek dla niezapowiedzianych gości. Robi się ją szybko i z niewielu składników, które zwykle mamy w swoich lodówkach. 
  • Sałatka z tuńczykiem i serem żółtym to tylko jedna z opcji. Do tego przepisu można wykorzystać także inne gatunki sera, takie jak parmezan, tarta mozzarella czy feta.
  • Do tuńczykowej sałatki warto dodać świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek czy natka pietruszki. Nie tylko dodadzą one smaku i zapachu, ale i pięknie ozdobią gotowe danie.
  • Fanom pikantnych dań posmakuje sałatka warstwowa z tuńczykiem i porem, cebulą lub z dodatkiem chilli.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę warstwową z tuńczykiem?

Taka sałatka to szybki i łatwy przepis, który można zmieniać, w zależności od tego, jakie składniki mamy pod ręką. Bazą jest tuńczyk z puszki i warzywa. Do tego dodajemy wedle uznania makaron, ryż, kaszę, a nawet ziemniaki. Ciekawym przepisem jest też sałatka z tuńczyka na krakersach. Świetnie pasują tu także warzywa konserwowe z puszki, takie jak groszek, fasola, kukurydza czy cieciorka. Jedną z warstw mogą być też pestki lub orzechy. Dodając do sałatki uprażone nasiona słonecznika czy płatki migdałów, dodamy chrupiącej, ciekawej struktury. Innym ciekawym dodatkiem, który idealnie pasuje do tego przepisu, są kiszonki i warzywa marynowane. Kwaśny smak korniszonów, grzybków w occie czy papryki konserwowej doskonale przełamuje tuńczyka. Jakiekolwiek produkty dodamy najważniejszym jest, aby układać je równymi warstwami. Najlepiej dobierać kolejność składników tak, aby kolory pięknie kontrastowały. 

Sałatka z tuńczyka - co zamiast majonezu?

Jaki sos do sałatki z tuńczykiem? Do tuńczyka, jajka i sera najlepiej pasuje majonez, ale warto też przetestować tę sałatkę z sosem koperkowym, tysiąca wysp, chrzanowymczosnkowym czy tatarskim. Aby odchudzić to danie, wystarczy wymienić majonez na jogurt naturalny z przyprawami. Najlepszy będzie gęsty jogurt grecki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne