salatka_warstwowa_z_miesem_i_pieczarkami

Sałatka warstwowa z mięsem i pieczarkami

Ocena:

4.51 (162)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Sałatka ta jest pomysłem mojego męża na sobotnią kolację.

Składniki:

  • ok. 50 dag chudej wieprzowiny (ja dałam schab)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki fasolki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • ok. 30-40 dag pieczarek
  • ok. połowy małej kapusty pekińskiej
  • majonez kielecki
  • jogurt naturalny
  • przyprawa do kebaba lub inna (ja miałam do kurczaka i też było pycha)
  • olej
  • sól

Sałatka warstwowa z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wykonanie:
  • Wieprzowinę myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy dość obficie przyprawą i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do miękkości. Studzimy.
  • Kukurydzę i fasolkę odsączamy na durszlaku.
  • Ogórki i jajka kroimy w kostkę.
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli są dość duże), solimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy.
  • Kapustę myjemy, kroimy.
  • Majonez kielecki mieszamy z jogurtem naturalnym w proporcjach 1/1.
  • Układamy w misce w następujący sposób:
  • mięso
  • kukurydza wymieszana z fasolą
  • ogórki kiszone
  • majonez z jogurtem
  • jajka
  • sól
  • majonez z jogurtem
  • pieczarki
  • majonez z jogurtem
  • kapusta pekińska
  • Życzę smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne