Tabbouleh

Ocena:

4.52 (141)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tabbouleh to lekka libańska sałatka z kaszy bulgur i dużej ilości natki pietruszki. Kompozycję uzupełniają świeże pomidory, zielony ogórek, szczypiorek i liście mięty. Sekret tkwi w drobnym posiekaniu dodatków – tylko w takiej postaci ich smaki idealnie się przeplatają. Sałatkę tabbouleh skrapiamy sokiem z cytryny i aromatyczną oliwą z oliwek, dzięki tym dodatkom staje się niezwykle orzeźwiająca.

Składniki:

  • kasza bulgur  150 g

  • sól  10 g

  • pomidor  2 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • mięta  3 gałązki

  • szczypiorek  1 pęczek

  • natka pietruszki  2 pęczki

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sok z cytryny  50 ml

Tabbouleh - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie kaszy: w rondelku wstawiamy ok. 1 l wody do zagotowania. Dodajemy 5 g soli. W tym czasie płuczemy kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy ją do wrzątku i gotujemy przez 10 min. Następnie odcedzamy ją na sitku i przepłukujemy zimną wodą.

  • Krok 2:

    Warzywa: pomidory i ogórki myjemy, a z pomidorów dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odlewamy sok.

  • Krok 3:

    Dodatki: myjemy i drobno siekamy miętę, szczypiorek i natkę pietruszki.

  • Krok 4:

    Składanie sałatki: w dużej misce mieszamy kaszę z drobno pokrojonymi warzywami i posiekanymi ziołami. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Całość ponownie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba tabbouleh doprawiamy jeszcze szczyptą soli.

Porady

  • Jeśli mamy wybór, do tabbouleh lepsza będzie kasza bulgur o drobniejszej strukturze.
  • Sos do sałatki możemy wymieszać w osobnym naczyniu, np. w małym, zakręcanym słoiku. Wlewamy do niego oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zakręcamy i wstrząsamy, żeby połączyć składniki.
  • Dla zaostrzenia smaku możemy dodać szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Zamiast szczypiorku możemy użyć drobno pokrojoną cebulę.
  • Do tabbouleh świetnie pasuje sumak – przyprawa z suszonych owoców, popularna w kuchni Bliskiego Wschodu.
  • Sałatkę najłatwiej jest wymieszać przy pomocy dwóch widelców, które ładnie rozdrobnią ziarenka kaszy.
  • Tabbouleh podajemy schłodzone lub w temperaturze pokojowej.
  • Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tabbouleh z komosą ryżową i inne warianty libańskiej sałatki

Aby sałatka tabbouleh była bezglutenowa, możemy przygotować ją z komosą ryżową lub kaszą jaglaną. Popularny jest także wariant z błyskawiczną kaszą kuskus, której nie trzeba gotować. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na 10–15 min. Każdy z tych składników jest cennych źródłem wartości odżywczych, więc warto je spożywać naprzemiennie:

  • kasza bulgur – wytwarzana jest z pszenicy durum, zawiera dużą ilość błonnika i witaminy z grupy B,
  • komosa ryżowa, czyli inaczej quinoa – również jest bogata w błonnik, zawiera także białko, żelazo, cynk i niacynę,
  • kasza jaglana – to także dobre źródło białka i błonnika pokarmowego, dodatkowo zawiera niacynę i witaminę B6, które wspomagają pracę mózgu,
  • kuskus – to semolina pszenna, która jest łatwo przyswajalnym źródłem błonnika, białka i węglowodanów.

Popularne dodatki do tabbouleh

Tradycyjny przepis na libańską sałatkę składa się z ugotowanej kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki, świeżych pomidorów i cebuli. W naszej propozycji dodaliśmy zielony ogórek, szczypiorek i miętę, które sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej świeża i orzeźwiająca. Do kolorowej sałatki możemy dodać także:

  • młody szpinak,
  • rukolę,
  • czerwoną lub zieloną paprykę,
  • oliwki,
  • ser feta.

Dużo zależy od tego, czy planujemy podać sałatkę w formie dodatku do dania głównego, czy jako niezależny lunch, np. do pracy. W pierwszym przypadku w zupełności wystarczy wersja z podstawowego przepisu. W drugim – możemy skusić się na więcej dodatków.

Z czym podawać sałatkę tabbouleh?

W restauracjach libańskich tabbouleh podawane jest na przystawkę – często w towarzystwie innych meze, czyli niewielkich przekąsek. Lekka sałatka z kaszą i natką pietruszki sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub ryb.

Libańska sałatka z kaszy bulgur świetnie komponuje się z innymi potrawami kuchni bliskowschodniej – z chrupiącymi falafelami lub mięsną bądź warzywną koftą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne