Sałatka szparagowa z truskawkami, fetą i nutą pomarańczy

Mogłoby się wydawać, że składniki nie pasują do siebie idealnie - a jednak sałatka ze szparagami i truskawkami i jest bardzo smaczna.

Dodany przez: mojegotowanie

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
s

Składniki

  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 40 ml oliwy + do pieczenia szparagów
  • łyżka dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1/2 kg truskawek
  • 2–3 pęczki zielonych szparagów
  • sól
  • 10 dag sera feta
  • pieprz
  • glassa aceto balsamico (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy patelnię i wytapiamy na niej na chrupiąco pokrojony w paski boczek, odkładamy na papier kuchenny.
  2. Na patelnię, na wytopiony tłuszcz, wlewamy oliwę i dodajemy dżem pomarańczowy. Dusimy, mieszając, aż masa zacznie brązowieć. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z balsamico i oczyszczonymi truskawkami, odstawiamy.
  3. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na płask szparagi (wcześniej odłamujemy twarde końcówki), skrapiamy oliwą, oprószamy solą. Pieczemy ok. 7 min, aby zachowały chrupkość.
  4. Ostudzone układamy na dużym podłużnym półmisku.
  5. Na wierzch wykładamy truskawki w sosie, posypujemy pokruszoną fetą, oprószamy solą i pieprzem, ew. skrapiamy oszczędnie glassą.

Komentarz redakcji

Glassa aceto balsamico to gęsty sos, właściwie syrop, wyprodukowany ze zredukowanego (czyli mocno odparowanego) octu balsamicznego, czasami z dodatkiem zredukowanego octu z czerwonego wina, soli i pieprzu. W restauracjach używa się go bardzo często do dekoracji wydawanych dań. Jeśli nie mamy gotowej glassy, łatwo można zrobić ją samemu – wylewamy np. na małą patelnię 100 ml octu balsamicznego i gotujemy na dużym ogniu, aż odparuje połowa objętości, na koniec możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu.
szparagi sałatki truskawki feta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy