Sałatka śledziowa z ziemniakami

Bogata w składniki sałatka śledziowa. Przygotowanie: 20 minut Porcja: 490 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Sałatka śledziowa

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 10 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3 liście endywii
  • 2 dymki
  • 2 pomidory
  • 8 filetów ze śledzi
  • 4 łyżki jasnego octu winnego
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju
  • po łyżce siekanej natki pietruszki i koperku
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokroić na kawałki. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na części. Cebulę pokroić w plasterki, pomidory w ósemki.
  2. Śledzie podzielić na kawałki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i olejem. Sosem polać ziemniaki, dodać śledzie, pomidory i sałatę. Wymieszać. Natkę i koperek wymieszać ze śmietaną i polać sałatkę.
ryby sałatka przekąska kolacja śledzie sałatka śledziowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze