Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem

Apetyczna sałatka z filetami śledziowymi, ziemniakami i jajkiem.

Dodany przez: HannaF

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
195 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4–5 filetów ze śledzia norweskiego marynowanego w occie
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 jajka na twardo
  • 7–8 małych korniszonów
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżka posiekanego koperku
  • kilka liści sałaty
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Filety ze śledzia norweskiego pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
  2. ■ Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Korniszony pokroić wzdłuż na ćwiartki. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić na krótkie i cienkie paseczki. Jajka na twardo obrać, pokroić w ósemki.
  3. ■ Składniki sałatki polać sosem z oliwy wymieszanej z sokiem cytrynowym, musztardą, startą skórką cytrynową, solą, pieprzem i cukrem. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  4. ■ Sałatkę przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą. Oprószyć koperkiem.
wigilia sałatka kolacja ziemniaki śledzie sałatka śledziowa z jajkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze