Sałatka śledziowa -szuba

szuba to podobno kresowy przysmak, nie wiem czy pochodzi z kresów, ale wiem - jest przepyszny

Dodany przez: joanna-sobanska

Sałatka śledziowa -szuba

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
600 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2-3 śledzie filety z octu
  • 2 cebule
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 ugotowane buraczki
  • 2-3 jaja
  • Sól, pieprz,
  • majonez

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Nie rozgotować.
  2. Układać w szklanym naczyniu (najlepiej o prostych bokach) warstwami:
  3. pokrojone w kostkę śledzie,
  4. majonez
  5. sparzoną i pokrojoną w kostkę cebulę,
  6. na to sól, pieprz.
  7. obrane i pokrojowe w kostkę ziemniaki,
  8. majonez,
  9. pokrojone w kostkę buraczki, skropione sokiem z cytryny.
  10. białko jajek starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę
  11. na wierzch żółtko starte na dronej tarce.
  12. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
ryby sałatka przekąska Święta śledze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze