Sałatka ryżowa z papryką

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 240 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka ryżowa z papryką

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
240 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • ogórek
  • pomidor
  • po 1/2 strąka papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  • kilka źdźbeł szczypioru dymki
  • łyżeczka jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wsypać suchy ryż i chwilkę smażyć. Gdy się zeszkli, wlać bulion, przykryć i gotować ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Ostudzić.
  2. Warzywa umyć. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Z ogórka usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę. Połówki papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.
  3. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dolać oliwę, utrzeć sos.
  4. Ryż przełożyć do salaterki, dodać pokrojone warzywa, wlać sos. Wszystko starannie wymieszać i wstawić do lodówki.
sałatki sałatka cebula ryż ogórek bulion warzywny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze