Artur Rogalski
4.42 (149)
Sałatka nicejska to wyjątkowo smakowite połączenie jajek, tuńczyka, filecików anchois, z sałatą i pomidorami. Polana wyrazistym sosem musztardowym jest zdrową i smaczną propozycją na lunch lub kolację. Sałatka nicejska z tuńczykiem najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami i czerwonym, wytrawnym winem. Idealna na romantyczną randkę, jak i większe spotkanie w gronie znajomych.
sałata rzymska 210 g
sok z cytryny 5 g
tuńczyk w oleju 160 g
anchois 60 g
pomidory truskawkowe 250 g
cebula 60 g
fasolka szparagowa 80 g
czarne oliwki 25 g
oliwa extra vergine 30 g
jajka 240 g
musztarda francuska 10 g
sól 4 g
pieprz 0.1 g
sok z cytryny 5 g
czosnek 1 g
Fasolka: bierzemy nieduży garnek, wlewamy wodę, sypiemy sól (3 g, czyli pół łyżeczki). Obcinamy końcówki fasolki i płuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy około 25 minut. Potem wylewamy na sitko i czekamy aż ostygnie.
Jajka: myjemy je, wkładamy je do garnuszka wypełnionego zimną wodą. Od momentu zagotowania, trzymamy je we wrzątku jeszcze przez 5 minut. Potem wkładamy jajka do naczynia z zimną wodą. Po 5 minutach obieramy je ze skorupek i przekrawamy na 2 części.
Sałata: myjemy listki sałaty pod bieżącą wodą i rwiemy na cząstki. Układamy je na dnie salaterki. Sałatka nicejska wymaga dużej ilości ożywczej zieleniny, warto więc nie oszczędzać na ilości sałaty.
Sos: w szklanej, średniej wielkości miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, ½ ząbka przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu.
Łączenie składników: na ułożoną w salaterce sałatę kładziemy ostudzoną fasolkę szparagową. Następnie otwieramy puszkę tuńczyka w oliwie i wykładamy jego kawałki na warzywa. To samo robimy z filecikami anchois. Następnie myjemy pomidory i kroimy na ćwiartki, a cebulę obieramy z łusek i tniemy na piórka. Kroimy oliwki na plasterki. Dokładamy to wszystko do sałatki. Na samym wierzchu kładziemy połówki jajka, a całość polewamy sosem.
Porady
- Sałatka nicejska z anchois i tuńczykiem najlepiej smakuje z ciepłym pieczywem. Idealne w tym przypadku będą czosnkowe grzanki, które możemy zrobić, przypiekając bagietkę, bułkę lub robią grzanki z chleba tostowego. Kroimy pieczywo na niewielkie kromki, smarujemy masłem, przeciskamy ząbek czosnku i kładziemy na masło. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wsuwamy blachę i pieczemy grzanki do zrumienia.
- Sałatka nicejska z tuńczykiem to jedna z opcji. Różne wariacje tego dania pokazują, że równie smaczna jest sałatka nicejska z łososiem. Pasuje do niej wędzony na ciepło lub zimno oraz gotowane ziemniaki. W tej potrawie nie ma fasolki szparagowej, za to jest bób oraz cykoria.
- Co zrobić, jeśli w domu nie mamy anchois, a nachodzi nas chęć na zjedzenie sałatki nicejskiej? Zamieńmy je na kapary. Te niewielkie i cierpkie kulki potrafią smakowo zastąpić sardele o słono-kwaśnym smaku.
- Sałatka nicejska z anchois najlepiej smakuje z czerwonym winem. I choć dla wielu osób jest to zaskoczenie, bo kojarzą ryby z białym winem, to w przypadku tuńczyka najlepiej sprawdza się właśnie ten rodzaj trunku.