Sałatka na różne okazje

Pyszna i smaczna sałatka.

Dodany przez: czarnulka862

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 1.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 główka zielonej sałaty
  • 2 pęczki rzodkiewki i szczypiorku
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • 15 dag wędzonej ryby, np. makreli lub dorsza
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki majonezu (lub 3 szklanki śmietany i płaska łyżeczka łagodnej musztardy)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Żółty ser kroimy w drobny makaronik.
  2. Sałatę rwiemy palcami na kawałki, układamy na dnie salaterki i skrapiamy cytryną.
  3. Na sałatę wykładamy pokrojony ser.Szczypiorek siekamy, połową posypujemy ser.
  4. Rzodkiewki kroimy w plasterki i wykładamy na szczypiorek.Na warstwie rzodkiewek układamy obraną ze skórki i ości rozdrobioną rybę.Posypujemy szczypiorkiem. Przyprawiamy sałatkę solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Przed podaniem polewamy majonezem lub śmietaną z musztardą ewentualnie olejem.Mieszamy.
ser sałatka majonez sałata szczypiorek ryba wędzona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze