Sałatka Cezara

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 300 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka Cezara

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej (ew. lodowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże kromki bułki pszennej
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 6 filecików anchois
  • łyżka musztardy dijońskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • 3 łyżki plasterków parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jak to zrobić:
  2. Liście sałaty umyć i starannie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Bułkę pokroić w grubą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem. Wrzucić bułkę i usmażyć złote grzanki. Wyjąć z patelni i osuszyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
  4. Jajka włożyć na 2 minuty do wrzątku, wyjąć, ostudzić, wbić do salaterki i mocno roztrzepać z solą.
  5. Fileciki anchois rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami, ubijać, wlewając małym strumykiem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencje majonezu. Doprawić łyżeczką musztardy dijońskiej, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną sosu worcestershire.
  6. Liście sałaty przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ułożyć na osobnych talerzach, posypać rumianymi grzankami i sporą ilością świeżo ściętych, cieniutkich płatków parmezanu.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
sałatka kolacja wegetariańska parmezan sałata rzymska sos Worcestershire sałatka Cezara
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze