Sakiewki nalesnikowe z pysznym farszem

Ocena:

4.52 (141)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
bardzo smaczne i efektowne danie

Składniki:

  • Usmażyć nalesniki bez dodatku cukru, ok. 10 sztuk.
  • 1 podwójna piers z kurczaka lub filet z ryby
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 100 gram sera żółtego/tyle ile lubimy/
  • Szczypior lub zielony por sparzony wrzątkiem ,do przewiązywania sakiewek oraz wykałaczki
  • Vegeta lub sól, przyprawa do kurczaka
  • Sos grzybowy lub barszcz , to zależy co lubimy.

Sakiewki nalesnikowe z pysznym farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić na małe kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka , gdy kroimy rybę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem cytrynowym,przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem usmażyć na patelni. Wystudzić.
  • Cebule pokroić w kostkę, zeszklić ze szczyptą cukru i Vegety,dodać pokrojone pieczarki, dałam same kapelusze a nózki wykorzystałam do sosu pieczarkowego.
  • Usmażyć, pod koniec doprawić pieprzem i Vegetą. Wystudzić.
  • W misce połączyć razem usmażonego kurczaka lub rybę, pieczarki z cebulą i starty ser.
  • Gdy trzeba doprawić farsz do smaku.
  • Na srodek każdego nalesnika nakładać farsz/po łyżce/, składać w sakiewkę, spiąć na wylot wykałaczką a poniżej wykałaczki związać szczypiorkiem lub zielonym porem.
  • Ustawić na blasze wysłanej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 /200 st i podgrzać ok. 10 minut.
  • Podać z sosem grzybowym lub barszczem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne