Saag Gosht, czyli baranina po indyjsku w sosie szpinakowym

Ocena:

4.47 (190)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Potrawa opiera się na dużej ilości aromatycznych przypraw które nadają daniu wyjatkowy pikantny smak

Składniki:

  • 1,5 kg baraniny (można zastąpić wołowiną)
  • ok. 500 g mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki jogurtu
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 3 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (można go zastąpić zwykłym mielonym kminkiem)
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 papryczki chili
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 9 goździków
  • 3-4 łyżeczki indyjskiej przyprawy garam masala
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne do smaku

Saag gosht, czyli baranina po indyjsku w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokrojone w kostki mięso przed smażeniem należy posolić i lekko popieprzyć. Po usmażeniu mięsa na brąz należy przełożyć je do większego garnka. Zalewamy mięso 3 szklankami wody i dusimy do miękkości na średnim ogniu dodając kostkę rosołową (w przypadku wołowiny kostkę wołową).
  • Tymczasem na patelni w 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę na złocisty kolor. Na patelnię stopniowo dodajemy poszczególne przyprawy. W pierwszej kolejności starty imbir, który podsmażamy ok. 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i paprykę chili oraz resztę sypkich przypraw (oprócz garam masala). Z podanych składników powinna utworzyć się gęsta pasta, którą musimy podsmażać do 5 minut.
  • Kolejnym etapem jest przygotowanie szpinaku. Jeżeli mamy do czynienia ze szpinakiem mrożonym należy go rozmrozić w garnku i lekko zagotować w osolonej wodzie. Szpinak musi być drobno pokrojony a swoją konsystencją powinien przypominać papkę.
  • Ostatnim etapem przygotowania potrawy jest dodanie szpinaku do garnka z podduszonym mięsem wraz z przyprawą garam masala (gotujemy 5 minut). Następnie należy dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu i gotujemy na małym ogniu do 10 minut. Teraz dodajemy także pieprz Cayenne do smaku w zależności od pożądanej pikanterii.
  • Przygotowaną potrawę podajemy najlepiej w kokilkach.
  • Baraninę w sosie szpinakowym serwujemy z ryżem basmati albo z plackami Naan, które bardzo łatwo przygotować.
  • Polecam.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne