Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl
4.34 (174)
Kiszone rzodkiewki są chrupiące i bardzo zdrowe - bogate w witaminę C oraz minerały, są też lekkostrawne i niskokaloryczne. W smaku przypominają dobrze nam znane ogórki kiszone. Najlepiej jest robić je na wiosnę, kiedy półki w sklepach uginają się od młodych, wiosennych warzyw. Są idealne do kanapek, sałatek albo wyjadania prosto ze słoiczka. Polecamy bardzo prosty i szybki przepis na rzodkiewki kiszone, czy nasz rodzimy superfoods.
rzodkiewka 3 pęczki
koperek 4 gałązki
czosnek 5 ząbków
kolendra 5 g
sól 15 g
pieprz kolorowy 10 g
woda 1 l
Przygotowanie: ząbki czosnku obieramy z łupin. Można je dodać w całości, po ząbku na słoik lub pokroić je na mniejsze kawałki, posiekane oddadzą więcej smaku i przyspieszą proces kiszenia. Koperek myjemy, osuszamy, można go odrobinę posiekać.
Rzodkiewki: dokładnie je myjemy. Można kisić je w całości, kawałkach lub w plasterkach.
Słoiki: myjemy je i wyparzamy, osuszamy. Sprawdzamy wszystkie krawędzie - nie mogą być uszczerbione. Zwracamy też uwagę na zakrętki, wybieramy tylko te bez śladów rdzy i uszkodzeń.
Zalewa na kiszone rzodkiewki: rozpuszczamy sól w przegotowanej wodzie i studzimy.
Układanie w słoiku: układamy je ciasno w wyparzonym słoiku, przekładając pozostałymi składnikami - ziarnami pieprzu, kolendrą, czosnkiem i koperkiem. Całość zalewamy wodą z solą, nie powinny one wystawać ponad powierzchnię płynu, warto je przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem.
Kiszenie rzodkiewek: słoiki odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 3–7 dni (każdego kolejnego dnia będę kwaśniejsze). Po tym czasie słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Porady
- Kiszona rzodkiewka może być dłużej przechowywana, jeśli słoiki zostaną zapasteryzowane. Polecamy poradnik, jak pasteryzować przetwory.
- Pikantne kiszone rzodkiewki? Wielbiciele ostrych smaków mogą dołożyć kawałek papryczki chili. Uwaga! Na słoik rzodkiewek wystarczy 1/4 małej papryczki.
- Kiszone rzodkiewki w słoiku tracą swój intensywny kolor. To całkowicie normalne, część barwnika jest oddana do wody, część barwi środek warzywa na różowo.
- Rzodkiewki powinny mieć gładką skórkę i świeże, zielone listki. Jeśli zdarzy się, że warzywo zwiędnie, warto wstawić je do lodówki w miseczce z wodą na dobę. Rzodkiewki napęcznieją i staną się na powrót jędrne i chrupiące.
Sporo zależy od dodatków, które pojawią się w słoiku z przetworem, ponieważ kiszone rzodkiewki będą przejmować aromat tych składników. Mają smak podobny do kiszonych ogórków – są lekko słone i kwaskowate. Im dłużej będą trzymane w ciepłym miejscu w zalewie, tym kwaśniejsze się staną. Ukiszona rzodkiewka ma delikatny smak – warzywo traci część swojej ostrości podczas kiszenia. Jest to bardzo ciekawe i nieoczywiste połączenie, a przepis cieszy się ogromną popularnością.
Świetnym sposobem na wzmocnienie zdrowych właściwości warzyw jest ich kiszenie. Od jakiegoś czas mówi się o mądrej modzie na kiszonki. Nie bez powodu, bowiem nie od dzisiaj wiadomo, że to samo zdrowie. Są świetnym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są również lekkostrawne i niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie oraz dbających o zdrowie. Można o nich mówić, jak o naszych rodzimych superfoods! Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa? Bardzo! Jest bogata w witaminę C oraz dostarcza naturalnych probiotyków. Warto jeść je przed obiadem, żeby pobudzić układ trawienny.
Polecamy na pierwszy ogień sprawdzić przepis na:
Rzodkiew i rzodkiewka to dwie różne odmiany warzywa. Rzodkiewka ma małe korzenie, jest siana i zbierana na wiosnę. Rzodkiew ma natomiast gruby, długi korzeń i zbierana jest dopiero pod koniec lata. Istnieje kilka odmian rzodkwi, np. biała, Japońca i czarna. Może być przygotowana w identyczny sposób, jak kiszone rzodkiewki. Warzywo należy pokroić i ułożyć ciasno w wyparzonym słoiku. Zalać zalewą i pasteryzować. Warto pamiętać, że kiszona rzodkiew ma ostrzejszy smak niż mała rzodkiewka. Biała kiszona rzodkiew jest pełna witamin i minerałów – warto przygotować ją w sezonie, żęby móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.