Ryżowe ciasto z mango na zimno

Przepis na ciasto ryżowe z mango pochodzi z książki "Przepisy na szczęście" Mai Sobczak.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 dojrzałe duże mango
  • 1 niedojrzałe mango lub sok i skórka z limonki
  • 4 łyżki ugotowanego na miękko ryżu
  • szklanki mleka ryżowego, wody kokosowej albo mineralnej
  • około 1 szklanki orzechów – najlepiej mieszanki takich, jakie lubisz
  • łyżka masła klarowanego
  • syrop daktylowy albo klonowy
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

  1. Mango obieram ze skóry i odkrawam dokładnie miąższ od pestki. Wkładam miąższ, ryż i wodę do blendera kielichowego i miksuję na gładką masę.
  2. Orzechy drobno szatkuję, podprażam je na maśle z dodatkiem syropu, pieprzu i soli. Wykładam ciepłe orzechy na dno niewielkiej tortownicy albo do innego aktualnie dostępnego naczynia, tak żeby wypełniły cały spód.
  3. Na wierzch wykładam krem ryżowy z mango i rozprowadzam go równomiernie. Wstawiam naczynie do lodówki, najlepiej na noc.
  4. Przed podaniem dekoruję kwiatami i listkami świeżych ziół.
  5. Chętni lub bardziej zaawansowani mogą pokusić się o warstwę polewy z mango. Czy tak czy siak, zakochasz się w po uszy!
ciasto mango ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze