Ryżowa sałatka z papryką

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 280 kalorii

Dodany przez: mojegotowanie

Ryżowa sałatka z papryką

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • szklanka ryżu
  • po strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • cukinia
  • ew. łyżka masła
  • 10 dag szynki
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić.
  2. Papryki oczyścić z pestek, pokroić w paski. Cukinię umyć, pokroić w plasterki (ew. zeszklić na maśle).
  3. Szynkę pokroić w kostkę. Bazylię opłukać, połowę listków pokroić.
  4. Sok z cytryny wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, olejem i pokrojoną bazylią. Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  5. Ryż, paprykę, cukinię i szynkę włożyć do salaterki, polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi i skórką z cytryny, wymieszać. Udekorować listkami bazylii.
sałatki sałatka cukinia Papryka ryż orzeszki ziemne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze