Ryż z wiśniami

Ocena:

4.48 (157)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 45 minut
Porcja: 580 kcal

Składniki:

  • 35 dag ryżu (np. arborio)
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 ml śmietany
  • 30 ml sherry
  • 5 dag obranych migdałów
  • 50 dag wiśni (mrożonych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki masła

Ryż z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ryż opłukać i osączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło i ryż. Gotować 25 min na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii.
  • ■ Jeden migdał zachować w całości. Resztę posiekać. Dodać do ryżu, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. Do środka włożyć cały migdał.
  • ■ W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić.
  • ■ Ryż włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne