Ryż z warzywami

Ocena:

4.47 (184)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ryż z warzywami sprawdzi się nie tylko w charakterze szybkiego dania wegetariańskiego, ale także jako dodatek do dań głównych. Kolorowa mieszanka pełna wartościowych składników odżywczych świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, krewetek lub ryby. Do potrawy można dodać sos sojowy, słodko-kwaśny lub ostry. Warzywa z ryżem na patelni dobrze smakują posypane natką pietruszki lub kolendrą. Powstają w niecałe 30 min.

Składniki:

  • ryż  250 g

  • sól  2 g

  • olej rzepakowy  30 ml

  • marchewka  1 szt.

  • papryka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • sos sojowy  15 ml

  • kurkuma  5 g

  • groszek  75 g

  • pieprz  2 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż: gotujemy na sypko. Płuczemy go pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy 325 ml (1,5 szklanki) zimnej wody. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę oleju (5 ml). Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę. Ryż zostawiamy pod pokrywką do momentu, aż wchłonie całą wodę.

  • Krok 2:

    Warzywa: obieramy i myjemy marchewkę, a następnie kroimy ją w cienkie słupki. Myjemy paprykę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Obieramy z łupin cebulę i czosnek. Cebulę kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Smażymy przez 2 min, cały czas mieszając składniki. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy i kurkumę. Smażymy 5–8 min.

  • Krok 4:

    Dodatki: na koniec wsypujemy groszek. Ryż z warzywami doprawiamy czarnym pieprzem, a przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Nie mieszamy ryżu podczas gotowania, ponieważ poruszone ziarenka mogą się rozpaść i posklejać ze sobą.
  • Do potrawy najlepiej sprawdzi się ryż basmati lub jaśminowy. Te odmiany zawierają najmniej skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie się ryżu.
  • W wersji na ostro można dodać papryczkę chili w proszku lub drobno posiekaną (bez pestek).
  • Do dania z patelni można dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy kukurydza.
  • Zamiast pietruszki można dodać kolendrę lub szczypiorek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sosy do ryżu z warzywami

  • Sos słodko–kwaśny – przygotujecie go z soku ananasowego, sosu sojowego, brązowego cukru i octu ryżowego.
  • Sos z mleczka kokosowego – do podsmażonych warzyw dodajemy mleczko kokosowe (min. 60% ekstraktu z kokosa). Doprawiamy sproszkowanym imbirem, cynamonem i ostrą papryką.
  • Sos curry – do warzyw dodajemy czerwoną pastę curry. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
  • Sos teriyaki – przygotowujemy go na bazie sosu sojowego, zmieszanego z brązowym cukrem, wódką, imbirem i miodem.
  • Ostry sos chili – na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a następnie pokrojone w kostkę pomidory, czerwoną paprykę oraz papryczkę chili. Całość dusimy, aż powstanie gęsty i ostry sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ryż z warzywami do dań mięsnych i wegetariańskich

Dodając do ryżu kawałki kurczaka, krewetki, owoce morza lub tofu, stworzymy danie w stylu hiszpańskiej paelli. W naszej wersji ryż gotujemy osobno. W tradycyjnej paelli jest on prażony na patelni razem z dodatkami i stopniowo zalewamy bulionem (tak jak w przepisie na risotto z owocami morza). Przygotowanie dania w ten sposób zajmuje trochę więcej czasu, ale smakuje inaczej i jest bardziej aromatyczne.

Warzywa z ryżem z patelni świetnie smakują także z:

Przygotowany na patelni ryż z warzywami można wykorzystać także jako bazę do dań pieczonych w piekarniku. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy udka kurczaka, skrzydełka, ser halloumi, tofu lub rybę.

Warzywa na patelnię z dzikim lub kolorowym ryżem

Jeśli chcemy przygotować ryż z warzywami z większą ilością wartościowych składników odżywczych, możemy sięgnąć po mniej popularne odmiany, takie jak:

  • ryż dziki – zawiera więcej białka roślinnego i błonnika pokarmowego. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B, magnezu, żelaza i cynku. Gotuje się trochę dłużej od ryżu białego – ok. 45 min,
  • ryż brązowy – to również wyjątkowo zdrowa odmiana ryżu, bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo. Reguluje poziom cukru,
  • ryż czerwony – zawiera monokolinę K, dzięki której obniża poziom cholesterolu. Zarówno czerwony, jak i brązowy ryż, wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Należy go gotować przez 35–40 min.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne