Ryż z jabłkami

Najlepsze na piątkowy obiadek.

Dodany przez: edyta.o

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 torebki ryżu
  • 2 kg jabłek - najlepiej kwaśnych
  • mleko
  • cynamon
  • cukier

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować,wrzucić torebki ryżu. Gotować aż ryż będzie miękki .Na sam koniec, gdy ryż już będzie gęsty dodac ok.1-2 łyżek cukru i połowę torebki cukru waniliowego. ->ryż po ugotowaniu ma wyglądać tak jak na zamieszczonym niżej przeze mnie zdjęciu
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na patelnie-smażyć ok.20 minut
  3. Naczynie żarootporne posmarować masłem i układać warstwami:
  4. ryż
  5. podsmażone jabłka
  6. posypać cynamonem cała powierzchnie
  7. ryż
  8. podsmażone jabłka
  9. cynamon
  10. ryż
  11. piec w piekarniku ok.45 minut w temp.200°C
  12. podawać na gorąco,najlepiej jeszcze troszkę posypać na wierzchu cukrem
obiad dla dzieci jabłka ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze