Ryż smażony z warzywami

Przepis na klasyczne danie z kuchni orientalnej: ryż z warzywami

Dodany przez:

zdjęcie: Marcin Szymański, stylizacja: Pola Jakiel

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • szklanka ryżu basmati
  • sól
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 10 dag kiełków fasoli mung
  • ugotowana bulwa selera
  • pokrojona w kostkę
  • 20 dag ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki tajskiego curry
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 jajka
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie

  1. Ryż prażymy w temp. 200°c przez 6–7 min, następnie przesypujemy do rondla i zalewamy 400 ml zimnej wody z dodatkiem soli. Stawiamy na ogniu, kiedy całość zawrze, dodajemy łyżkę oleju i gotujemy na wolnym gazie, aż ryż wchłonie wodę – wtedy dodajemy kolejne 100 ml wrzątku, mieszamy, gasimy gaz, przykrywamy i zostawiamy na 10 min.
  2. Ryż mieszamy widelcem i przesypujemy na płaskie naczynie, aby się nie zaparzył. Marchewki obieramy, za pomocą obieraczki tniemy na cienkie wstążki. cebule kroimy w cienkie piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą, po 1 min dodajemy resztę oleju i kiełki fasoli, smażymy 2 min.
  3. Gotowe składniki przekładamy do miski. na ponownie rozgrzaną patelnię wkładamy wstążki marchewki i smażymy na rumiany kolor ok. 10 min, mieszając co 2 min. Dokładamy pokrojonego selera, cieciorkę oraz zesmażoną cebulę z kiełkami. na koniec dodajemy jedną łyżkę pasty curry, ryż i sezam, całość mieszamy, po czym wlewamy jajka roztrzepane z drugą łyżką curry, ponownie mieszamy, aż jajka się zetną. przed podaniem posypujemy kolendrą.
warzywa ryż kuchnia orientalna ryż smażony z warzywami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze