Ryż smażony z indykiem

Ocena:

4.51 (195)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 500 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 60 dag piersi indyka
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 4 pomidory
  • 20 dag ryżu
  • cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Ryż smażony z indykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w dość wąskie paski. Zalać sosem sojowym, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne oraz pestki. Pokroić w cienkie paseczki.
  • Fasolkę obrać. Strączki przekroić na pół, gotować 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Ryż ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie.
  • Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, ale nie rumienić. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Dodać pomidory, dusić 2–3 minuty. Dodać ryż i fasolkę, doprawić, wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę, aż ryż się lekko przyrumieni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne