Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 500 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
60 dag piersi indyka
40 dag fasolki szparagowej
4 pomidory
20 dag ryżu
cebula
2 łyżki natki pietruszki
oliwa
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
Ryż smażony z indykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić w dość wąskie paski. Zalać sosem sojowym, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne oraz pestki. Pokroić w cienkie paseczki.
Fasolkę obrać. Strączki przekroić na pół, gotować 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
Ryż ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie.
Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, ale nie rumienić. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Dodać pomidory, dusić 2–3 minuty. Dodać ryż i fasolkę, doprawić, wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę, aż ryż się lekko przyrumieni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.