Ryż podsmażany z boczkiem

Ocena:

4.51 (170)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
Proste danie z ryżu, doskonałe na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Ryż podsmażany z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku zagotować wodę, dodać do niej trochę soli. Włożyć torebkę z ryżem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedzić i wysypać z woreczka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić na niego pokrojony w kostkę boczek. Jak boczek jest trochę tłuściejszy, to nie trzeba dawać oleju. Boczek zrumienić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać i smażyć dalej razem, aż cebula się zeszkli. Wsypać do tego ryż i smażyć jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby ryż można doprawić jeszcze odrobiną soli.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne