Ryż po chińsku

Ocena:

4.44 (167)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
Ryż po chińsku z warzywami i kurczakiem .

Składniki:

  • 4 torebki ryżu ( około torebka na osobę)
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • warzywa chińskie najlepiej 700g
  • fix knorr do potraw chińskich
  • olej
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • szklanka wody
  • przyprawy: carry, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, kucharek lub kostki knorr

Ryż po chińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ryż:
  • Do gotującej wody wrzucamy dwie kostki knorr (bądź wsypujemy dwie łyżki przyprawy kucharek) następnie wkładamy ryż i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu odsączamy i wrzucamy sypki do garnka, po czym doprawimy do smaku.
  • 2. Kurczak:
  • Gdy ryż się gotuje przyrządzamy filety z piersi. Rozbijamy je tłuczkiem po czym doprawiamy i kroimy w większą kostkę. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, i smażymy na rumiany kolor.
  • 3. Warzywa:
  • Warzywa przysmażamy chwilę na patelni z odrobiną soli i przypraw po czym zalewamy fixem do potraw chińskich i dusimy do miękkości.
  • 4. Podajemy:
  • Wyżej wymienione składniki można podać na dwa sposoby:
  • - szklanką bądź kieliszkiem nabierać ryż i ustawiać kupki a wokół rozłożyć warzywa z kurczakiem (ładnie wygląda i smakuje)
  • - ryż doprawić do smaku przyprawami, następnie dodać kurczaka,warzywa i wymieszać wszystkie składniki w jednym garnku (misz masz)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne